De lessen

Belang van sporten voor kinderen

Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat beweging voor kinderen specifiek zeer gunstige effecten heeft. Verbetert coördinatie en motoriek. Beweging zorgt voor een betere ontwikkeling van coördinatie en motoriek bij kinderen.

Motorische groei vormt de basis voor alle verdere ontwikkeling. Wanneer kinderen te weinig bewegen zien we een achteruitgang in de concentratie. In combinatie met veel en ongezond eten kunnen zij ook overgewicht krijgen. Als je kinderen in hun eerste levensjaren aanleert om veel te bewegen en dat bewegen leuk is, zullen zij in hun latere leven blijven bewegen en daar ook veel profijt van hebben.


Dit is hét uurtje voor kinderen die lekker willen bewegen en die het leuk vinden om hun grenzen te verleggen. Het maakt niet uit wat voor niveau je hebt, iedereen is welkom bij de recreatielessen en het gaat om het plezier!

Bij de recreatiegymnastiek komen alle grondvormen van bewegen naar voren: rennen, springen, klimmen, klauteren, steunen, zwaaien, rollen en daarnaast ook spelvormen. Bij de oudere kinderen worden daarnaast ook meer specifieke turnonderdelen geoefend.

Voor alle recreanten is het mogelijk om mee te doen aan turnwedstrijden. Zo is er bijvoorbeeld de jaarlijkse Fundag en het Level UP Turnen.Voor de turnselectie worden kinderen uitgenodigd die meer in huis hebben dan de gemiddelde gymnast. Hierbij gaat het niet alleen om lichamelijke kwaliteiten zoals lenigheid en kracht, maar ook om andere eigenschappen zoals bijvoorbeeld inzet, lef en doorzettingsvermogen. Dit is alles wordt getest in een proefperiode bij de turnselectie.

Elke training begint met een uitgebreide warming-up waarbij de spieren worden opgewarmd, losgemaakt en op spanning worden gebracht. Dit is een belangrijk onderdeel om blessures te voorkomen.

Tijdens de trainingen worden verschillende technieken herhaaldelijk uitgevoerd, met of zonder hulp, om ze onder de knie te krijgen en te verbeteren.

Aan het begin van elk seizoen wordt er een inschatting gemaakt van het verwachte niveau van de turnsters. Op dit niveau worden ze ingeschreven voor de wedstrijden. Er vinden 1 of 2 plaatsingswedstrijden plaats in het rayon. De beste turnsters van deze wedstrijd(en) stromen door naar de regionale finale waar wordt gestreden voor de Friese Titel.

Het turnen in Friesland kent een promotie- en een degradatieregeling. De promotieregeling voorkomt dat turnsters in een te laag niveau worden ingedeeld. Behaal je meer dan een bepaald aantal punten? Dan stroom je het jaar daarop door naar een hoger niveau.

Dit zelfde geldt ook voor de degradatieregeling; bij minder dan een bepaald aantal punten (dit kan zijn door een blessure) mag je neerstromen. Dit is echter niet verplicht.

Iedereen kan dansen en je hoeft echt geen uitblinker te zijn. Het allerbelangrijkste is dat je er plezier in hebt. Een mooie bijkomstigheid is dat dansen goed voor je is: voor de ontwikkeling van je spieren, voor je houding, voor je conditie, maar ook voor je mentale scherpte. Bovendien word je er blij van, want als je danst komt er endorfine vrij in je lichaam en dat zorgt voor een heerlijk geluksgevoel.

Jazz is een zeer dynamische dansvorm waarin verschillende aspecten als ritme, snelheid, techniek en kracht aan bod komen. Het is een dansstijl waarin de kenmerken van de klassieke en moderne dans terug te zien zijn op een swingende manier. Niet alleen de danspassen zijn variërend, ook de muziek is breed georiënteerd. Er komen steeds weer nieuwe passen(combinaties) bij, waardoor de mogelijkheden eigenlijk oneindig zijn!

Jazzdans is de perfecte keuze voor iedereen die van dansen houdt, jong én oud. Het biedt een bijzonder leuke manier om te ontspannen, om je energie kwijt te kunnen, maar vooral ook om aan je lichaam te werken. Jazzdans zorgt namelijk voor souplesse, kracht, een betere coördinatie, houding, presentatie én uithoudingsvermogen.

V en V heeft diverse leeftijdsgroepen variërend in de leeftijd van 5 t/m 60+ jaar!

Jaarlijks doen we gemiddeld 2 á 3 keer mee aan een optreden of wedstrijd, bijvoorbeeld in De Harmonie (Jazzdansfestijn), Level Up Danswedstrijd of onze eigen uitvoering.

Voor jazz individueel worden meiden uitgenodigd die meer in huis hebben dan de gemiddelde danseres. Belangrijk zijn bijvoorbeeld ritmegevoel, stijl van bewegen en uitstraling.

De lessen bestaan uit het aanleren, oefenen en verbeteren van een solodans op zelf gekozen muziek in overleg met de docent.

Jaarlijks wordt het Fries Kampioenschap Jazz Individueel georganiseerd waar geselecteerde danseressen op B niveau beginnen. Behalen zij het erepodium dan maken ze kans op promotie naar A niveau, waar de dans langer en uitdagender mag zijn en meer vrijheden heeft.

Buiten deze wedstrijd om dansen de meiden soms ook als ‘Team Individueel’ en treden ze af en toe op in De Harmonie te Leeuwarden.

In de les houden wij ons bezig met Conditie op peil houden en ook spierversterkende oefeningen, te denken aan buik, benen en billen.

De les wordt als volgt opgebouwd: We beginnen met een Warming-up, alle spieren even lekker warm maken.

Daarna krijgen we spierversterkende oefeningen: been-  en /of armspieren. Bij deze oefeningen hebben we hulpmiddelen: gewichtjes of Dynaband(soort elastiek).

Dan gaan we over naar de conditie: Combinatie op de step. Er wordt ook wel touwtje gesprongen. Een goede manier om de conditie te verbeteren en om af te vallen. Op het matje komen de been-, bil- en buikspieren aan de beurt.

Veel variatie in de les, en elke week een nieuw programma.

Ook wordt altijd naar de nieuwste trends gezocht in fitnessland. Zoals, HIIT , piloxing, boxing , Sh’bam, strong by Zumba, Yin Yoga en meer.

JAZZ EN BODYFIT

Binnen de vereniging hebben we twee opties voor volwassen. Jazz en bodyfit. Heerlijk op muziek én gezellig in een groep bewegen.

GOED VOOR JE GEZONDHEID

Sporten is gezond. Het helpt je gewicht op peil te houden, verlaagt je hartslagfrequentie, verbetert je slaap en geeft je ontzettend veel energie.

GROEPSVERBAND

Door het sporten in groepsverband heb je altijd een goede stok achter de deur. Even geen zin om te trainen? Je kunt elkaar motiveren! Je kunt ervaringen uitwisselen met groepsgenoten én het is gezellig(er).